Verschijnselen en behandeling van nervositeit

Verschijnselen en behandeling van nervositeit

Termijn “nervositeit” betreft enkele verschillende psychische stoornissen. Afhankelijk van soort nervositeit kunnen de verschijnselen aanzienlijk verschillen.

Vegetatieve nervositeit is een stoornis die ontstaat door aanhoudende stress, zenuwspanning. Als gevolg ervan de innerlijke organen, meestal de maag, beginnen onjuist te werken. De zieke heeft vake maagklachten, er kunnen ook maagzweren ontstaan. De disfunctie kan ook in het bloedstelsel worden herkend – er kan bv. een hoge bloeddruk, hartpalpitaties ezv. ontstaan.

Andere vorm van nervositeit is de neurasthenische nervositeit. De symptomen bestaan uit vake vermoeidheid en slechte gemoedsgesteldheid of omgekeerd – door overmatige opwinding, boosheid, woede. Deze verschijnselen voorkomen meestal in de morgen en in de loop van de dag verminderen ze.

Angstneurose betreft personen die met hun slechte emoties niet kunnen omgaan en daarnaast verschuilen ze deze emoties door een langere periode. Als gevolg ervan in de psychiek van de zieke ontstaan er irrationele angstgevoelens, die een hoofdsymptoom van zulke soort nervositeit vormen. De angsten kunnen op verschillende aspecten van het leven betrekking hebben. Vaak voorkomende angsten zijn bv.: hoogteangst, rampenangst, ziekteangst ezv.

Andere vaak voorkomende nervositeit is de dwangneurose. Het bestaat uit obsessieve uitvoering van een bepaalde handeling, bv. steeds handen wassen, overmatige zorg voor orde, meer malige herhaling van dezelfde handeling ezv.

Er zijn ook andere soorten van nervositeit, bij elke nervositeit wordt aangeraden om met de behandeling te beginnen. Het laten voortduren van de ziekte kan het levenscomfort aanzienlijk verlagen. De behandeling van nervositeit bestaat uit psychotherapie en het opnemen van aangepaste medicijnen. De uiteindelijke keuze van behandelingsmethode is afhankelijk van het individuele geval.  

Partners: GGZweb