Op welke manier een toxische vriendschap herkennen?

Op welke manier een toxische vriendschap herkennen?

Vriendschap, net als liefde, is een ongekend waardevolle en belangrijke waarde voor elke mens. Toch gebeurt er vaak, dat wij door lange jaren, meer of minder bewust, in door de psychologen als toxisch genoemde relaties verblijven.

Eerlijkheid, loyaliteit, vertrouwen, wederzijdse betrokkenheid, respect voor andere en individuele kenmerken, gedienstigheid – vormen de funderingen van vriendschap en liefde. Om een vriendschap te laten bloeien en versterken, zijn tijd en inspanningen van beide partijen nodig. Oppervlakkige relaties op het werk en tijdelijke en vlakke contacten via Facebook zijn moeilijk als vriendschap te zien, maar soms kunnen ze in een echte en diepe relatie vervormen. Trouwe en toegewijde vriend waaraan iedereen droomt, blijkt soms een valse of schijnbare vriend te zijn.

Welke signalen kunnen ons alarmbel laten rinkelen? Ons vriendin wil ons alleen voor zichzelf hebben en is jaloers over andere vrienden of kennissen, laat ons geen plaats voor privacy en vrijheid over. Dan hebben wij te maken met een symbiotische type en een relatie waarin geen plaats voor tolerantie, respect en evenwicht is. Soms treffen wij ons met een slachtoffer type, welke zonder genade een schuldgevoel aan een vriend gaat bijbrengen indien deze vriend weigert om geld, kleren of cosmetica te lenen of geen tijd voor de zo ongelukkige of benadeelde persoon heeft. Relatief makkelijker is er een persoon welke een vriendschap alleen met het oog op verwachte voordelen, niet alleen materiële, soms ook sociale of prestige aangaat te herkennen. Een echte plaag van de vrouwelijke vriendschapen is een eeuwige rivaal welke ondanks de beweringen over loyaliteit de man van haar vriendin gaat versieren, haar betere positie op het werk gaat benadrukken, de rol van ideale moeder gaat spelen, dus op alle vlakken demonstreren dat zij beter is.

Er zijn nog veel meer van zulke voorbeelden van manipulaties en gedragingen die over een toxische vriendschap getuigen. Wij moeten alleen willen om deze aan te zien door eer relatie die ons onrust op wekt te analyseren.  

Partners: GGZweb