Huismiddeltjes tegen zonnebrand

Huismiddeltjes tegen zonnebrand

Ze kunnen een goed alternatief zijn voor zalven of regeneratie crèmes - en bijzonder wanneer we snel de pijn willen verzachten. Hoe kunnen we zonnebrand thuis genezen?

Het is belangrijk te onthouden om de verbrande huid niet in koud water te doen, niet met een vete crème te smeren of geen kompressen uit ijs te maken. Onder de invloed van koude zou de opperhuid nog meer lijden en een crème zou haar irriteren en de verdamping blokeren. En betere oplossing zou de geleidelijke verlaging van temperatuur van het water zijn (maar geen zeer koud water!). Het moet ongeveer 10-15 minuten duren.

Bij de verzachting van symptomen als pijn, brandend gevoel of roodheid kunnen ons producten helpen die natuurlijke regeneratieve eigenschappen hebben:

  • honing, omdat hij een sterke antibacteriële en anti-inflammatoire werking heeft, helpt bij het snellere helen van verbrandingen; men moet een beetje honing op gaasverband doen en dan op de geïrriteerde huid leggen,

  • kefir, yoghurt of karnemelk bekoelen de huid, verzachten een branderig gevoel en helpen bij het regeneratieproces; men moet echter onthouden om voor producten zonder suiker te kiezen,

  • eitwit bevat antibacteriële en anti-inflammatoire stoffen, we kunnen een verband uit gaas en bekoelde eiwit maken of eiwit stijf kloppen en op de geïrriteerde opperhuid doen,

  • een verzachtende werking die het ontstaan van blaren voorkomt, heeft ook het sap uit aardappelen; we kunnen een kompres uit puree of plakjes aardappelen maken, en dan met gaas op de verbranding voor een halfuur doen.

  • 30-minuten kompres uit de plakjes van komkommer beschermt en voedt de geïrriteerde huid, vooral op het gezicht.

Een zeer goed idee kan ook een bad in lauw water zijn met paar lepels havermout, die het verlies van het water voorkomt en beschermingsbarrière van de huid steunt. Een uitstekend verzachtend middel kan het sap uit aloë zijn (versnelt het helen) en het mengsel van 100 ml water met paar druppels olie uit pepermunt (een anti-inflammatoire werking, heeft invloed op de snellere regeneratie van de opperhuid). Tijdens warme maanden is het risico van verbranding hoger, daarom ook is het goed om thuis preparaten te hebben die allantoïne en D-panthenol bevatten. Ze veroorzaken geen allergische reacties en zijn goed door de huid getolereerd.

Partners: GGZweb