Hoe kunnen wij ons tegen insectenbeten en – steken beschermen?

Hoe kunnen wij ons tegen insectenbeten en – steken beschermen?

Insectensteken veroorzaken brandgevoel, jeuk en pijn. Ze kunnen eveneens de reden van gezondheids- en levensgevaarlijke anafylactische shock zijn. Hoe kunnen wij ons ertegen beschermen?

Op welke manier kunnen wij een beet voorkomen?

Muggen, mieren, teken, wespen of bijen kunnen doelmatig onze ontspanning in de frisse lucht verstoren. Hun beten veroorzaken rode en brandende huid alsook pijn. Daarom is het zo belangrijk om over de basis voorzorgsmaatregelen te denken.

Het meest gevaarlijk zijn wespen en bijen omdat hun gif een anafylactische shock als gevolg kan hebben. Om die reden dienen wij bij het contact met deze insecten bijzonder voorzichtig zijn. Het is vooral niet aangeraden om snelle bewegingen uit te voeren omdat op deze manier irriteren wij alleen maar zo'n insect. Lichte kleuren (wit, roze, oranje, felgroen) lokken de insecten aan daarom is het ook aangeraden om donkere kleren te dragen.

Het is eveneens aangeraden om geen koekjes, ijsjes of boterhamen laten liggen omdat op zulke producten de wespen en bijen het liefst gaan zitten. Dezelfde regel geldt voor geopende drankjes en glazen met sap. Het is ook beter om geen parfum of deodoranten te gebruiken omdat zoete geuren de insecten aanlokken. Eveneens de menselijke zweet lokt de insecten aan.

Om zich tegen een insectenstek te beschermen, is het beter om niet in de buurt van vochtige gewassen of hoge grassen te verblijven. Zeer voorzichtig dienen wij eveneens in de buurt van bloeiende bloemen en bloemen zijn. Niet iedereen weet dat insecten meestal in groepen vliegen. Daarom is het aanbevolen om de plek waarop iemand gebeten werd zo spoedig mogelijk op ten minste een afstand van 50 meter te verlaten.


Op welke manier kunnen wij de insecten afschrikken?

De meeste insecten kunnen doelmatig met een aroma van jeneverbes, knoflook, ui, sandelhout worden afgeschrokken. Ook mint, peterselie, felle paprika, citroenen en vanille kunnen helpen. Bloemensoort geranium heeft eveneens een afschrikkende werking op de insecten, daarom is het aangeraden om deze bloemen op het terras of recreatieplek in de tuin aan te planten. De huid kan ook met speciale stoffen worden beschermd die wij in de apotheek kunnen kopen. De moderne anti-insecten producten kunnen zowel op de huid als op de kleren aangebracht worden. De meeste stoffen zijn ook veilig voor kinderen, zelfs in de leeftijd van één maand. 

Partners: GGZweb