Bekende en veilige manieren bij doorkomende tandjes

Bekende en veilige manieren bij doorkomende tandjes

De meeste van baby’s tolereert slecht doorkomende tandjes. Het krijgen van melkgebiit komt samen met pijn, jeuk, ontsteking van het tandvlees, koorts, slaapproblemen en gebrek aan eetlust. Hoe verzacht je het lijden van je peuter te verhelpen?

De eerste doorkomende tandjes zullen waarschijnlijk onderste eerste tanden zijn. Ze verschijnen vaak tussen 6-10 maand. Als volgende komen bovenste eerste tanden (tellen vanaf het begin), die we na 2 volgende maanden zullen zien. Tijdens paar komende maanden komen bovenste en onderste vierde tanden en hoektanden door. Tussen 2 en 3 jaar zullen we in de mond van onze peuter de vijfde tanden die de laatste van het melkgebit zijn. Het is natuurlijk alleen maar een schema dat niet als iets zeker kan worden genomen. Het kan zijn dat bij ons kind niet onderste, maar bovenste tandjes verschijnen.

Helaas, bijna bij alle doorkomende tanden zal onze peuter pijn voelen. Voor die paar maanden moeten we dus paar metoden vinden die deze klachten zelfs klein beetje kunnen verzachten. De makelijkste en de meest beschikbare metode om jouw kind te helpen, is een massage met een vingertop. De meeste kinderen vinden deze manier leuk. Je masseert met je vingertop rond pijnlijk tandvlees. We kunnen de vinger met een wattenstaafje wikkelen en doen hem in een afgekoeld gekookt water of bekoelde kruiden zoals kamille. Men verkoopt ook siliconen borstels om op de vinger aan te doen en dan voor massage gebruiken.

Een volgende simpele en effectieve manier voor het pijnlijke doorkomen van tandjes is onze peuter afgekoelde vruchten en groenten te geven. Een koele wortel of een stuk van appel of banana die voor een momentje in de vriezer zat, helpt om twee problemen in een keer op te lossen – het verzachten van pijn en het leveren van voedingsstoffen. Kies voor vruchten en groenten vooral wanneer jouw kind door doorkomende tandjes geen eetlust geeft en de klaargemaakte maaltijden niet wil eten.

Een alternatief voor afgekoeld fruit zijn speciale bijtringen. Ouders kiezen eerst voor een bijtring en natuurlijke producten zien ze als iets extra en als variatie voor hun kind. Het is de moeite waard om de beide manieren te proberen en bepalen welke ons kind leuker vindt. Zoek naar bijtringen met gel die je kan afkoelen of gewoon water. Zo’n bijtring kan je in koelkast of vriezer zetten. Producenten van dergelijke accessoires denken aan verschillende dingen en ze maken bijtringen een gestructureerd oppervlak dat het tandvlees zacht masseert en met gatsjes om de gel te kunnen plaatsen die de pijn verzacht. De keuze van bijtringen is nogal groot en de bepaalde modelen zijn aan de verschillende fasen van het doorkomen van tandjes aangepast.

Partners: GGZweb