Analyse van de lichaamssamenstelling – helpt bij het afvallen en houden van de conditie

Analyse van de lichaamssamenstelling – helpt bij het afvallen en houden van de conditie

De cijfers op onze weegschaal zal ons niet alles zeggen over onze conditie. Daarom in plaats van dagelijks de weegschaal gebruiken, kunnen wij beter een analyse van de lichaamssamenstelling uitvoeren.

Hoe werkt het onderzoek van de lichaamssamenstelling?

Twee personen van dezelfde lengte en bijna hetzelfde gestalte moeten niet hetzelfde gewicht hebben. En vast en zeker is het niet zo. Het menselijke lichaam bestaat uit verschillende stoffen en bij elke persoon zijn de verhoudingen een beetje anders. Alles is afhankelijk van geslacht, leeftijd, conditie, beofende sport, levensstijl en gevolgde dieet. En zo kan een active persoon die over haar figuur zorgt en die een dieet volgt, meer wegen dan een persoon die niet aan een sport doet en geen dieet volgt. Dat betekent niet dat om mider te wegen, moeten we met sport stoppen en wat dan ook eten. Het is beter om niet op basis van kilo's en BMI index zichzelf zien die in de meeste gevallen niet zo betrouwbaar zijn zoals we denken. Om meer nauwkeurigheid te krijgen in de bepaling van de lichaamsstructuur en de conditie, werd de analyse van de lichaamssamenstelling ontwikelt.

Een analyse van de lichaamssamenstelling kunnen wij bij elke dieetkliniek en sommige sportclubs laten uitvoeren. Of gewoon overal waar een professionele analysator aanwezig is. Dit toestel laat vaststellen in hoeveel procent we uit het vetweefsel bestaan en in hoeveel van vetvrij weefsel: spieren, water en botten. Zo'n onderscheid is mogelijk dankzij de toepassing van elektrische impulsen - tijdens het onderzoek worden we aangesloten tot elektrodes die een stroom met lage spanning produceren. De stroom gaat makkelijk door de vetvrije massa na binnen, maar bij een ontmoeting van vetweefsel vindt hij hoge weerstand (het vet bevat nauwelijk water, impulsen kunnen door het vet moeilijk gaan). Daarom ook noemen we deze methode bio-impedantie.

Verborgen obesitas

Het onderzoek van bio-impedantie laat ons zogenaamde verborgen obesitas opsporen. In zo'n toestand bevat het lichaam te veel vet hoewel de BMI indicator normaal kan zijn. We kunnen dan tevreden zijn met ons gewicht, maar we weten niet dat risico op verschillende aandoeningen kunnen lopen, zoals: diabetes type 2, atherosclerose, overmatige vetheid van interne organen, hypertensie enz. Dankzij het onderzoek van de lichaamssamenstelling kunnen we checken hoeveel vetweefsel moeten we laten verdwijnen om onze conditie te verbeteren. De analyze helpt ons bij het samenstellen van een geschikt dieet en zo'n lichaamsbeweging aanpassen om de verhouding van het vet tussen spieren positief veranderen.

Professionele BIA analyzatoren laten de vetpercentage in bepaalde gebieden van het lichaam vaststellen. Ze geven ook inforamtie over de waterpercentage en de mineralen in het lichaam. Op basis van analyseresultaten kan men nauwkeurig basaal metabolisme berekenen. Dan kan een diëtist bepalen hoeveel calorieën we dagelijks kunnen eten om af te vallen. Voor mensen die actief zijn, met een goed resultaat, kan hij een totale metabolisme berekenen, dus een aantal calorieën nodig voor het behouden van de actuele conditie.

Voor het onderzoek

De BIA methode is pijnloos en nogal combortabel, maar voor de uitvoering moet men zijn behoefte doen, niks eten 2 uur voor het onderzoek, niet aan sport doen en niks drinken. Voor we op de analyzator gaan, moeten we onze juwelen, accessorien en zo veel mogelijk kleren uitdoen. Bij vrouwen kan het resultaat tijdens de maandstonden niet nauwkeurig zijn daarom is het beter om dan geen onderzoek te laten doen. Het onderzoek is niet beschikbaar voor zwangere vrouwen.

Partners: GGZweb