Waterpokken bij volwassenen

Waterpokken bij volwassenen

Waterpokken komt zeer vaak bij kinderen voor, maar kan eveneens bij volwassenen die in hun kindertijd deze ziekte niet doorgegaan zijn optreden. Daarnaast bij volwassenen kan het verloop, net als bij andere kinderziektes, aanzienlijk ernstiger zijn.

De infectie wordt door VZV herpesvirus verwekt die door druppelbesmetting zich verspreidt en die na afloop van de ziekte in de zenuwknopen verborgen blijft. In de meeste gevallen als iemand al ziek was, wordt hij niet meer in de toekomst ziek, maar toch een organisme met verlaagde weerstand kan opnieuw door deze ziekte worden aangevallen die vaak bij volwassenen de vorm van gordelroos krijgt – waterpokken en gordelroos worden door dezelfde virus verwekt. Bijzonder gevaarlijke soort van gordelroos vormt de gordelroos rond de oog waardoor de drielingzenuw wordt aangevallen, waarbij ook oogzenuw waardoor de oogbol verlamd kan raken en zichtstoornissen kunnen optreden.

In het bijzonder zwangere vrouwen dienen de contacten met waterpokken- of gordelroospatiënten vermijden. In zulk geval, bijzonder in de eerste trimester van de zwangerschap, kan de ziekte zelfs tot dood van foetus of ernstige ontwikkelingsdefecten leiden. Tot dezelfde groep als waterpokken of gordelroos behoort ook het cytomegalovirus, deze ziekte is eveneens gevaarlijk voor de foetus en wat de ernst nog groter maakt – het verloop heeft meestal geen verschijnselen. Indien er symptomen verschijnen, zijn ze meestal niet kenmerkend en kunnen eveneens over andere ziektes getuigen, namelijk: hoge temperatuur, vermoeidheid, hoofdpijnen, spierpijnen of vergroting van klieren.

Waterpokken bij volwassenen kan eveneens gevaarlijke gevolgen hebben, zoals longontsteking, soms meet zeer intensief verloop. In sommige gevallen zijn er ook gevolgen voor het hart – omdat bij sommige patiënten ontwikkelt zich ook de ontsteking in de hartspier – of gewrichten. Ernstige gevolgen kunnen ook infecties van het zenuwstelsel in de vorm van hersenvliesontsteking of hersenenontsteking hebben.  

Partners: GGZweb