Waarop wijst slechte bloedcirculatie?

Waarop wijst slechte bloedcirculatie?

De correcte werking van ons lichaam wordt o.a. mogelijk gemaakt door de bloedcirculatie, die alle cellen met voedingsstoffen verzorgd. Stoornissen van de bloedcirculatie zijn zeer gevaarlijk voor onze gezondheid.

Slechte, ontoereikende bloedcirculatie is kenmerkend voor personen op hogere leeftijd, maar komt ook soms bij heel jonge mensen voor. De typische symptomen zijn koude of gezwollen voeten en handen, verstijvingen, spataderen, te lage of te hoge bloeddruk, flauwvallen, hoofdpijn, duizeligheid, tachycardie, vermoeidheid, bleekheid of droogheid van de huid. Uiteraard wijzen koude voeten of handen of sporadische verstijvingen niet meteen op een ernstige aandoening. Deze verschijnselen kunnen gewoon met tijdelijke hypoxie te maken hebben, veroorzaakt door het gebrek aan beweging. Maar indien deze symptomen herhalend optreden en wij zijn niet in staat een logische verklaring ervoor te vinden, dan is het beter naar de dokter te gaan.

Een van de mogelijke redenen voor slechte bloedcirculatie kan atheromatose zijn, d.w.z. een langzaam voortschrijdend ontstekingsproces, waarbij vetachtige stoffen in de wand van slagaders worden afgezet. Door plaquevorming kan het bloed niet meer vrij door de bloedvaten stromen. Tot de grootste risicofactoren behoren overgewicht, inactiviteit, suikerziekte, hoge bloeddruk, roken. Er bestaat een risico op acute ischemie van de benen, trombose en zelfs necrose. Mogelijke oorzaken voor problemen met de bloedcirculatie zijn aandoeningen van de schildklier, bloedarmoede en problemen met de wervelkolom.

Partners: GGZweb