Prostaatkanker: oorzaken en symptomen

Prostaatkanker: oorzaken en symptomen

Prostaatkanker is de tweede de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. 87% van de gevallen raakt mensen die minstens 60 jaar zijn, maar een medisch onderzoek dient lang voor de zevende decennium van het leven uitgevoerd te worden.

Deze tumor laat van zichzelf niet snel weten

Voordat de prostaatkanker zich in een voelbare tumor verandert, kan zelfs 10 jaar voorbijgaan. De verdubbeling van de kankercellen kan tot vier jaar duren. Als de kanker tijdig genoeg ontdekt wordt, is het mogelijk om een radicale behandeling toe te passen, die een complete verwijdering van de prostaat (prostatectomie) betekent, radiotherapie en bestraling. Deze methoden zijn het meest effectief in de strijd tegen het ontwikkelen van kanker van de prostaat. Na verloop van tijd, indien onbehandeld, zal een tumor binnenvallen en zich verspreiden naar andere organen en weefsels, zoals botten of lymfeklieren. Dan is er niet meer mogelijk om een radicale therapie uit te voeren. Het enige alternatief is om de ontwikkeling van kanker beïnvloeden door middel van hormonale therapie of verwijdering van testikels (testikels produceren androgenen, die een aanzienlijke invloed hebben op het gedrag van prostaatkanker).

Hoe langer wacht je met preventieve onderzoeken hoe groter het risico dat je alleen de behandeling van het endocriene systeem als de enige mogelijkheid zou hebben. Wanneer dus zich laten onderzoeken en hoe vaak? .

Per rectum onderzoek: dat is niet te vrezen

Helaas, veel mannen geven het onderzoek op de vrees voor psychisch ongemak te groot is. Diagnose begint hier namelijk met per rectum onderzoek, dus met vinger in anus (ook palpatie genoemd). Voor de arts is dat echter een gewone procedure die elke patient of patiente ondergaat die met verschillende klachten langskomt. Het onderzoek duurt paar minuten, is pijnloos en meestal eist geen speciale voorbereidingen. Het gebeurt met het gebruik van een middel dat de wrijving verzwakt en ermee verbonden ongemak, de arts draagt een beschermende handschoen.

PSA test

Per rectum metode is in de helft van gevallen onvoldoende om een overtuigend resultaat te krijgen. Als al gezegd, kanker ontwikkelt zich lang en langzaam voor een tumor onstaat. Daarom ook wordt een patient getest om het niveau van PSA vaststellen. PSA zijn glycoproteïnen geproduceerd door de prostaat en hun verhoogde niveau kan een teken zijn van neoplastische veranderingen rond deze klinker. Dit is enkel niet de regel. Het kan ook iets anders betekenen, bv. een ontsteking van de klier of een goedaardige prostaathyperplasie. Een hoger niveau van PSA is is een indicatie voor biopsie, waarna u reeds een diagnose kan stellen.

Partners: GGZweb