Paracetamol - is het schadelijk?

Paracetamol - is het schadelijk?

Het helpt snel tegen pijn en wordt snel geabsorbeerd in het spijsverteringsstelsel. Het is een van het meest gebruikte middelen die zonder voorschrift te krijgen zijn. Een overdosering of een vergiftiging zijn echter mogelijk.

De werkzame stoffen van paracetamol zijn: Jego substancjami czynnymi są acetaminophen, N-acetyl -p-aminophenol. Het is een anti-inflammatoire middel en verzacht spierpijn, hoofdpijn, menstruatiepijn of migraine. In Polen zijn ongeveer 20 verschillende middelen beschikbaar die het paracetamol bevatten. Vaak wordt het zonder consultatie met arts gebruikt, als een panacee, voor alle aandoeningen. In verband met de brede beschikbaarheid komt het vaak tot een onjuist gebruik en als gevolg ook tot een vergiftiging. De symptomen hangen vooral van de ingenome dosis af.

Alleen een nogal grote hoeveelheid van paracetamol kan leiden tot het verschijnen van toxische gevolgen. Tot de giftigheid van het middel komt bij een overdosering van 150 mg/kg lichaamsgewicht.

Het is ook belangrijk om toe te voegen dat de vergiftiging door paracetamol de meest voorkomende oorzaak is van acute leverinsufficiëntie en de tweede oorzaak van leverinsufficiëntie die de transplantatie eist. Op een bepaald moment kan de lever niet meer de te grote hoeveelheid van het middel verwerken dat samen met bloed tot de lever kwam.

Om de mogelijkheid van een vergiftiging te minimaliseren:

  • lees voorzichtig de bijsluiter en volg de aanbevelingen,

  • neem een grotere dosering niet zonder consultatie met arts,

  • houd buiten bereik van kleine kinderen;

  • beperk de hoevelheid van alcohol tijdens het gebruik van het middel,

  • gebruik nooit meer dan een middel dat paracetamol bevat (tenzij de arts zo aanbeveelt),

  • in geval van enige twijfels met betrekking tot werking van paracetamol raadpleeg arts.

Paracetamol op zich is niet schadelijk en kan een opluchting zijn voor verschillende aandoeningen door het verzachten van pijn en ontsteking. Maar als elk middel dat in te grote hoeveelheid werd genomen, kan het lichaam vergiftigen. Het feit dat het zo breed beschikbaar is, leidt meestal tot de overdosering van dit middel zonder voorschrift.

Partners: GGZweb