Keelamandelen – knippen of niet?

Keelamandelen – knippen of niet?

Aan de ene kant spelen ze een belangrijke rol in ons afweersysteem en aan de andere kant hun infecties vormen de reden van vele ziektes. Dienen ze geknipt worden?

Keelamandelen vormen een ophoping van lymfeweefsel, ze zijn gelokaliseerd aan het begin van het ademhalings- en spijsverteringsstelsel. Door hun lokalisatie hebben ze een belangrijke afweerfunctie, ze produceren antigenen die antilichamen produceren die ons organisme tegen aanvallen van micro-organismen verdedigen.

Hun rol vermindert met de leeftijd en bij jongeren en volwassenen kunnen ze zonder inbreuk op de immuniteit van het organisme worden geknipt (keelamandel verdwijnt zelfs met de leeftijd), maar in het geval van kinderen voor de adolescentieperiode hun functie is onmiskenbaar.

Juist toen krijgen de jonge patiënten allerlei infecties. De amandelen vergroten dan, wat een natuurlijk symptoom is omdat de productie van antilichamen stijgt. Het probleem begint als na beter worden hun afmetingen niet naar de normale toestand terugkomen. Er ontstaan dan moeilijkheden met het slikken van voedsel. De vergrootte keelamandel kan eveneens het inademen door de neus verstoren alsook een deel van oortrompet laten verstikken. De onvoldoende ventilatie ervan veroorzaakt het verzamelen van vloeistof, wat problemen met het gehoor of ontsteking van de middeloor kan met zich meebrengen. Een vaak verschijnsel van zulke vergroeiing vormt ook snorken – wat tot het stokken van ademhaling en veranderingen in de longen kan leiden. In zulk geval is het knippen van amandelen noodzakelijk.

Zelfs met de normale afmetingen kunnen de amandelen een reden van ontstekingen vormen. Ze zijn dan poreus en vormen geen bescherming van het organisme maar zelfs een bedreiging omdat in hun gleuven bacteriën verzamelen die in het bloed kunnen doordringen. Naast moeilijkheden met het slikken en terugkerende angina kan er ook de bijholteontsteking voorkomen. De ongewenste gevolgen van angina vormen een volgend ernstig probleem, omdat ze tot een abces rond de amandelen leiden – gevuld met pus in de omgeving van huig waardoor een sterke keelpijn en kaakklem kan ontstaan. Na het snijden en reiniging van de abces (zelfs meerdere malen) dienen de amandelen verwijderd worden.

Indien de arts geen ontsteking vaststelt, kunnen ze allen gedeeltelijk geknipt worden. Volledig knippen nooit gebeurt alleen uit voorzorg. De procedure van het knippen is relatief eenvoudig en wordt onder volledige verdoving uitgevoerd.  

Partners: GGZweb