Hoe werkt de hyaluronzuur?

Hoe werkt de hyaluronzuur?

De hyaluronzuur vormt een natuurlijk stof dat in de huidcellen aanwezig is en die de aanwezige waterdeeltjes samenbindt. Wat is dan toch de echte werking ervan?

Op welke manier werkt de hyaluronzuur?

Hyaluronzuur (in de scheikunde afgekort als HA) is een biopolymeer. Deze natuurlijke fysiologische stof bindt vooral collageen- en elastinewezels die de hoofdhuid vormen. Tegelijkertijd bindt deze zuur ook waterdeeltjes. Een gram van hyaluronzuur kan zelfs tot … zes liter water binden. In de praktijk houdt het in dat dit ingrediënt van de groep van polysachariden voor de juiste bevochtiging, gladheid en soepelheid van de opperhuid.

De volgende functie van de hyaluronzuur bestaat uit het bestrijden van vrije radicalen en reinigen van de opperhuid bij ontstekingen. Het is belangrijk om te weten dat de fysiologische stof opgenomen in de extracellulaire matrix van de hoofdhuid uitstekend de opperhuid tegen ongewenste buitenfactoren (felle zoenstralen of minus temperatuur) beschermt.

 

Toepassing van hyaluronzuur in de cosmetologie

Als wij ouder worden, daalt de hoeveelheid van hyaluronzuur in onze huid. Voor de opperhuid betekent het een verlies van soepelheid en elasticiteit waardoor rimpels ontstaan. Wetenschappers hebben maar een aantal cosmetische ingrepen bedacht die dit gebrek aan hyaluronzuur verhelpen en op die manier de effecten van ouder worden vertragen. De hyaluronzuur vormt een van de basisingrediënten van vele anti-rimpelcrèmes. De toevoeging van HA is ook in vele huidserums voor meer soepelheid te vinden.

In de cosmetologie wordt de hyaluronzuur, verkregen uit speciale bacteriën, ook voor het opvullen van rimpels gebruikt. Deze stof wordt in de mesotherapie gebruikt en de genoemde ingreep van rimpels opvullen. De hyaluronzuur wordt eveneens gebruikt voor het vergroten van de lippen, borsten of billen. Het is nodig om te weten dat zulke ingrepen volledig veilig zijn en de hyaluronzuur op een natuurlijke manier in de huid indringt (ingrepen met toepassing van HA zijn terugkeerbaar).   

Partners: GGZweb