Hoe behandelen wij neusbijholten?

Hoe behandelen wij neusbijholten?

Indien de gewone lopende neus langer dan enkele dagen aanhoudt en wordt met hoofdpijn vergezelt, kunnen wij veronderstellen dat wij met neusbijholteontsteking te maken hebben.

Neusbijholten zijn met lucht gevulde holten verbonden met de neus. Ze beschermen de hersenen tegen letsels door demping van schokken en bevochtiging van de ingeademde lucht. Tijdens de ontsteking blokkeert de slijm hun uiteinden. De lucht drukt op de wanden waardoor pijn in de buurt van voorhoofd en neus ontstaat, vooral s' morgens en bij naar voren buigen. De overige symptomen zijn koorts, geen eetlust en slechte stemming, tegelijkertijd kan de slijm het hoesten veroorzaken. De reden vormt meestal een virus of bacteriële infectie. Het kan eveneens de reden van vake infecties van luchtwegen of cariës zijn. Deze aandoening komt vaak bij mensen met allergie, astma of schuine neustussenschot voor.

In de eerste fase van de ziekte kunnen de huiselijke methodes gebruikt worden. Het is maar belangrijk om aan de zieke de juiste omstandigheden te verzekeren:

  • beperkt contact met onreinheden die de neusmucosa beschadigen, zoals rook, stoffen, chemische stoffen,

  • reiniging van airconditioning toestellen waarin bacteriën kunnen zitten,

  • opnemen van grote hoeveelheden van vloeistoffen omdat de bevochtigde slijmvlies beter bestand tegen aanvallen van micro-organismen is,

  • hoog bevochtigde lucht door gebruik van speciale toestellen of natte doeken die op de radiatoren kunnen geplaatst worden.

Indien de verschijnselen langer dan 1 week aanhouden, dient de arts geraadpleegd te worden. Op basis van onderzoek en gesprek met de patiënt wijst hij de juiste behandeling aan. In meer gecompliceerde gevallen kan microbiologisch onderzoek, endoscopie (innerlijk onderzoek) en computertomografie of huidtesten met het oog op allergie worden uitgevoerd. De arts beslist of antibiotica zijn aangeraden en indien deze niet voldoende zijn kan een endoscopisch ingreep van de neus en bijholten (uitbreiding van de natuurlijke uiteinden), septoplastie dus de correctie van de neustussenschot of polipectomie – de verwijdering van poliepen uit de neus en bijholten, die de lucht blokkeren uitgevoerd worden. De aandoeningen verbonden met de bijholten dienen zeer ernstig worden genomen omdat ze kunnen tot volgende aandoeningen leiden, bv. hersenenvliesontsteking of hersenenabces. 

Partners: GGZweb