Angina: oorzaken, symptomen, behandeling

Angina: oorzaken, symptomen, behandeling

Angina is een bacteriële ziekte die zich nogal snel ontwikkelt. Hoewel ze op zich niet gevaarlijk is, kan ze wel tot veel complicaties leiden - daarom moet ze altijd serieus worden genomen.

Oorzaken

De besmetting vindt plaats via druppeltjes: door contact met bacteriën uitgescheiden door de zieke tijdens het hoesten of niezen, maar ook tijdens een gemeenschappelijk gebruik van alledaagse voorwerpen. Er gebeurt ook dat micro-organismen voor een tijdje op de amandelen zich verzamelen en dan in gunstige omstandigheden zich activeren (bv. tijdens zwakheid of oververhitting - het is ook waard te vermelden dat angina zich vaker tijdens de zomer voordoet).

Symptomen

Een eerste symptoom van de ziekte is een aanzienlijke verhoging van temperatuur – zelfs tot 40 graden. Er komen trillen, hoofdpijn en keelpijn voor, versterkt tijdens het doorslikken en uitstralend naar oren. De symptomen komen samen met de vergroting en de roodheid van amandelen. En in geval van tonsillitis worden witte stippen en pus zichtbaar. De zieke voelt zich apathisch, heeft geen honger, kan misselijk zijn en kan moeilijk ademen. Deze symptomen duren gewoonlijk van 7 tot 10 dagen.

Behandeling

In de strijd tegen bacteriën die angina veroorzaken, is antibiotische therapie noodzakelijk – geschikte middelen woorden door arts voorgeschreven na de diagnose van de ziekte. Meestal worden penicillines gekozen. Bovendien gebruikt men hulpmiddelen: medicijnen die paracetamol bevatten, keelpijn verzachten en mondholte ontsmetten. De behandeling kan door natuurlijke manieren geholpen worden: aftreksels van kamille of salie en in geval van vergrote, pijnlijke lymfeklieren – warme kompressen op hals. Hoewel de verloop van de ziekte het liggen in bed niet vereist, is het beter om toch de eerste dagen uitrusten wanneer het lichaam het zwakst is. Men moet in die tijd lichte gerechten eten die de keel niet zouden irriteren (bv. (gemixte soepen met veel hoeveelheid van groenten). Het kan interessant zijn dat het drinken van frisse dranken en het eten van ijsjes niet verboden is - zelfs omgekeerd, het kan de keel sterker maken en verzwakt de pijn.

Complicaties

We moeten in gedachten houden dat onbehandeld angina tot gevaarlijke consequenties kan leiden. In geval van geen behandeling of onjuiste manier van behandeling kan tot een ontsteking van lymfeklieren, middenoor, zeer gevaarlijk abces rond amandelen, een ontsteking van huid, nieren en gewrichten. Daarom moet de ziekte zo snel mogelijk opgespoord worden en de behandeling gestart worden.

Partners: GGZweb