Waar je in een restaurant zit, heeft invloed op wat en hoeveel je eet en drinkt.

Waar je in een restaurant zit, heeft invloed op wat en hoeveel je eet en drinkt.

Redacteurs van NYmag onderzochten de eetgewoontes van mensen in restaurants en ontdekten allerlei leuke en interessante feiten over het eten dat mensen bestellen als ze op een bepaalde plek in een restaurant zitten. Zo zouden mensen op bepaalde plekken gezondere menu's bestellen dan op andere p

NYmag onderzocht 27 restaurants. Deze werden voorafgaand aan het onderzoek goed bestudeerd. Zo werd er gekeken naar de belichting bij de tafels, de afstanden tussen bar, tv, deur en keuken werden vastgelegd en er werd gekeken naar drukte, zoals tafeltjes langs een gangpad waar veel mensen voorbij lopen. In sommige restaurants kwamen ze slechts één keer, maar bij andere restaurants hebben ze voor drie maanden alles in de gaten gehouden door bonnetjes op te sparen. Na deze periode hebben ze alle bonnetjes met tafelnummers onderzocht en hun conclusies getrokken.

Het schijnt zo te zijn dat mensen meer eten wanneer het donker is en gezonder eten bestellen bij een goed belichtte tafel. Hoe dichter de tafeltjes bij het tv scherm staan, hoe meer gefrituurde hapjes er besteld worden. Mensen die aan een hoge tafel zitten, bestellen minder vaak een toetje en vaker een salade. Aan tafels die dicht bij de bar zitten, worden vaker alcoholische drankjes besteld.

Sommige van deze conclusies zijn misschien wel begrijpelijk. Zo vind ik het niet zo gek dat je geen toetje besteld, als je op een hoge kruk aan het eten bent. Je zit immers niet zo comfortabel om lang te tafelen. Wanneer je dichter bij de bar zit, zie je waarschijnlijk meer drankjes voorbij komen of krijg je zin in een avondje uit, waardoor je een alcoholisch drankje bestelt. In het donker eten mensen gemakkelijker meer, omdat het minder opvalt en schaamte dus minder aanwezig is.Ik wil wel even benadrukken dat wat meer of ongezonder eten als je uit eten gaat of lang tafelt, helemaal niet verkeerd is en je niet vanaf nu op lichtere plekken hoeft te gaan zitten of op hogere stoelen. Zo wetenschappelijk is het onderzoek namelijk ook niet. Het is normaal om af en toe eens lekker uitgebreid te tafelen met alles erop en eraan. Daar kom je ook niet meteen van aan. En het is helemaal niet gezonder of sterker als je altijd maar een salade kiest en nooit een dessert. 

Kortom: uit dit onderzoek zou dus blijken dat de mensen die vaak bij de tv in de buurt zitten in een restaurant (voetbal kijken bijvoorbeeld) of bij de bar, dikker zouden zijn omdat ze ongezonder eten bestellen dan de mensen die bij het raam of aan een hoge zitten. Waarom dit zo is, is niet duidelijk. Ook is er niet onderzocht of de mensen aan bepaalde tafeltjes vrouwen, mannen, oudere, jongere of bepaalde type mensen zijn. Daar ben ik dus nog wel nieuwsgierig naar. 

Ik moet zeggen dat ik zelf het liefste bij een raam of in en donkere hoek zit. Ik vind teveel licht niet zo gezellig. Bij een raam, tijdens de lunch bijvoorbeeld, kun je lekker naar buiten kijken. Ik zit het liefst op een comfortabele stoel en niet op een kruk, zodat ik lekker lang en gezellig kan tafelen. En wat ik bestel, is volgens mij heel vaak verschillend, zo ook wat het nemen van een dessert betreft. Toch vind ik het leuke conclusies en ben ik benieuwd of dit echt allemaal zo is.

Artikelbron

Partners: GGZweb