“Light” producten: feiten en fabels

“Light” producten: feiten en fabels

Brood, yoghurt, snoep, sauzen, dranken en zelfs worst of bier - al deze producten zijn in een light-versie verkrijgbaar. En bijna iedereen die ooit geprobeerd heeft af te vallen heeft ooit zijn hoop hierop gevestigd.

Echter blijkt meestal dat een dieet op basis van light-producten uitloopt op een mislukking.

Waarom was “light” vroeger zo populair? Omdat dit de redding zou zijn voor iedereen die ondanks hun overgewicht niet op dieet gingen, aangezien zij zo bang waren afscheid te moeten nemen van hun favoriete eten. “Light” was de oplossing, omdat men nog steeds gebruik kon maken van hun favoriete producten, maart dan met een verlaagd gehalte aan suiker of vet. Bestaat er iets mooiers voor personen die een constante strijd met obesitas voeren en iedere keer veranderen van dieet? Schijnbaar niet. Light-producten bleken echter een val te zijn. Is er tenminste iets waar van wat wij horen over deze producten?

1. Light-producten smaken hetzelfde als het originele product?

Feit. Dat is de reden dat deze producten zijn uitgevonden. Mensen die bezig zijn aan een afvalproces krijgen producten tot hun beschikking die hetzelfde smaken als het originele product - bijvoorbeeld een chocoladereep, mayonaise of drinken.

2. Light-producten zijn gezonder

Fabel. Ten eerste maakt men gebruik van een aantal vervangende ingrediënten om de originele smaak te behouden. Een chocoladereep die niet zoet is is namelijk moeilijk voor te stellen. In plaats van suiker wordt er dus gebruik gemaakt van andere zoete ingrediënten die geen calorieën bevatten. Voor de meeste light-producten wordt gebruik gemaakt van aspartaam - een schadelijk ingrediënt waardoor men vele kwalen en ziektes kan oplopen. Ten tweede is het gevaarlijk alleen maar vetvrij voedsel te eten. Vet is nodig om correct en gezond te kunnen functioneren. Een persoon met te veel vet dient contact op te nemen met een voedingsdeskundige.

3. Light-producten bevatten minder calorieën

Fabel. Sommige producten bevatten soms zelfs meer calorieën in vergelijking met het originele product. Voedselfabrikanten maken gebruik van mazen in de wet waardoor zij een product als “light” kunnen bestempelen, terwijl dit helemaal niet zo blijkt te zijn. Bijvoorbeeld yoghurt met een verlaagd vetgehalte kan soms twee keer zoveel suiker bevatten.

4. Van light-producten kan men onbeperkt gebruik maken

Fabel. Zelfs indien light-mayonaise minder calorieën dan normaal bevat, blijft dit een product waardoor men snel kan aankomen.

5. Light-producten helpen bij het afvallen

Fabel. Hoewel een deel van deze producten in plaats van suiker zoetstoffen bevatten, bevatten deze producten wel voldoende vet en calorieën om een volledig tegenovergesteld effect te creëren - gewichtstoename.

6. Kinderen dienen geen gebruik te maken van light-producten

Feit. Light-producten bevatten vele schadelijke ingrediënten en zogeheten “vullers” om het product een juiste consistentie en smaak te geven. Hiertoe behoort onder andere aspartaam die in korte tijd hoofdpijn, diarree of een verslechterde spijsvertering kan veroorzaken. Hier zijn vooral kinderen kwetsbaar voor, evenals zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, ouderen en ook mensen met allergieën of met een gevoelige maag.

Partners: GGZweb