Is zout echt schadelijk?

Is zout echt schadelijk?

De witte moordenaar - zo wordt zout door specialisten genoemd. Klopt dat? Is zout echt zo schadelijk dat het beter helemaal van ons dagelijks menu weg moet?

Het werd heel lang beweerd, dat zout een bijzonder schadelijke stof is is en dat het in grote hoeveelheden een heel slechte invloed op de werking van de menselijke organen heeft. Vooral was er sprake van een verhoogd risico van hartaanvallen, problemen met het hart- en vaatstelsel en hoge bloeddruk. Deze vermoedens werden door wetenschappelijke onderzoeken bevestigd en zout is inderdaad zeer schadelijk voor de gezondheid.

De realiteit is echter niet zo dramatisch en zoutliefhebbers hoeven bij het eten niet helemaal van zout afzien. Het moet benadrukt worden dat zout ervoor zorgt dat eten een betere smaak. Verstandig en matig gebruik daarvan zal zeker tot geen ernstige problemen met de gezondheid leiden. Volgens onderzoek mag je maximaal 5 gram zout per dag eten. Het is een aanbeveling die ook door de WHO bevestigd werd.

Over het algemeen heeft overmatig gebruik van zout een schadelijke invloed op de menselijke lichaam. Dit betreft in het bijzonder personen met een hoge bloeddruk. Bij gezonde personen is de invloed van zout niet echt zichtbaar en ook is het dan niet bijzonder schadelijk. In ieder geval geldt het dat iedereen zout beter met andere producten zou vervangen, zoals peper, paprika of kruiden die beter zijn voor onze gezondheid en zonder beperkingen gebruikt kunnen worden.

Partners: GGZweb