Gezonde vetten – in welke producten zitten ze?

 Gezonde vetten – in welke producten zitten ze?

Onverzadigde vetten helpen bij het vasthouden van de juiste cholesterolwaarde en tegelijkertijd versterken onze immuniteit. In welke producten kunnen wij deze vetten vinden?

Waarom is het waard om vetten te eten?

Om juist te fungeren heeft ons organisme verschillende voedingsstoffen nodig. Een gezond dieet dient de juiste hoeveelheden eiwit, koolhydraten, vitamines en vetten bevatten. Dankzij vetten worden de vitamines D, A, E en K getransporteerd die een belangrijke rol bij de metabolisme spelen en tegelijkertijd één van de stoffen nodig voor de enzymenproductie zijn.

Bij het bepalen van ons dagelijks dieet dienen maar de onverzadigde vetten worden gekozen. Het is beter om de verharde verzadigde vetten zoals boter, vet vlees en vleesproducten af te geven.


In welke producten kunnen wij de onverzadigde vetten vinden?

De meest rijke bron van onverzadigde vetten zijn vette zeevissen. Ze bevatten de gezonde omega-3 vetzuren. Het is aangeraden om ons dieet met zalm, kabeljauw, makreel, sardines, heilbot en haring te verrijken. Ook de zeevruchten vormen een echte schatkist van omega-3 vetzuren. De omega-3 vetzuren die wij in vissen en andere zeevruchten kunnen vinden beïnvloeden voordelig ons bloedomloopstelsel, beschermen tegen aderverkalking en hartaandoeningen.

Een andere rijke bron van onverzadigde vetzuren zijn noten en plantaardige oliën die omega-6 vetzuren bevatten. De enkelvoudig onverzadigde vetten zijn vooral aangeraden voor het braden en bakken. Het zijn bv. olijfolie en koolzaadolie van de eerste persing. De oliën die meervoudig onverzadigde vetten bevatten, dienen liever koud gebruikt worden. Tot deze groep behoren zonnebloem-, mais- en sojaolie. Aan ons dieet kunnen wij eveneens driuvenpit-, pompoenpit-, sesamzaad- of notenolie toevoegen. Deze producten bevatten omega-6 vetzuren en zijn zeer bruikbaar voor salades, sauzen of koken. Ze zijn maar niet voor het braden aangeraden. De lijnzaadolie is zeer rijk aan omega-3 vetzuren – maar eveneens dient alleen koud te worden genuttigd.


 

Partners: GGZweb