Acai bessen: waardevolle schatkist van gezondheid. Eigenschappen, toepassing

Acai bessen: waardevolle schatkist van gezondheid. Eigenschappen, toepassing

Door zijn talrijke genezende eigenschappen ook „Braziliaanse goudader” genoemd. Rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten, werken vele ziektes (waarbij ook neoplasma) tegen, leveren energie en vertragen het ouder worden. Hebben ook een uitstekende afslankwerking.

Euterpe oleracea – dus acai, ook de bes van de Brazilianse palmboom genoemd – komt in de tropische wouden van Zuid America voor. Haar genezende eigenschappen worden in de XIX eeuw ontdekt, de Peruvianen en Amazonische stammen tot vandaag gebruiken deze bessen bij het bestrijden van koorts, diarree, bloedingen en voedingsaandoeningen. Deze waardevolle vruchten, die aan bosbessen lijken, bevatten bijna alle soorten van antioxidanten die ziektes veroorzaakt door vrije radicalen voorkomen. Wij kunnen erin ook 29 onverzadigde vetzuren vinden, 18 aminozuren en meer dan 20 waardevolle vitamines en elementen.

De vruchten van Euterpe oleracea zijn ook rijk aan voedingsvezels (16,9 g per 100 g) die de metabolisme versnellen en de vertering van voedsel verbeteren. Om die reden worden de acai vaak in afslankmiddelen gebruikt. Dankzij een lage glykemische index bevorderen ze het behouden van het juiste gewicht, controleren van de eetlust en verminderen het hongergevoel. Daarnaast reguleren ze het niveau van suikers en vetten in het organisme, zuiveren uit toxische stoffen, beïnvloeden de vermindering van slecht cholesterol, verbeteren de werking van de maag en darmen.

Het zij maar niet alle eigenschappen van deze waardevolle Amerikaanse vruchten! De acai bessen vergroten ook de vitale energie, verbeteren de geestelijke conditie, verzachten de stress, versterken het immuunsysteem, reguleren de bloeddruk, bevorderen de preventie van hartziektes, beschermen tegen osteoporose en remmen de verschijnselen van vele andere ziektes. Ze worden ook als een middel voor het verzachten van menstruatiepijnen toegepast.  

Partners: GGZweb